top of page

СЕЋАЊА: КАКО СУ СЕ НЕКАД НАМЕШТАЛЕ УТАКМИЦЕ ВРАЊСКОГ ДИНАМА (1)

"БУШЕЊЕ" СУДИЈА И ИГРАЧА

Историјат намештања утакмица у Пчињском региону, кажу судионици,

сеже у далеке 60-те године прошлог века.

- Ништа се од тада па до сада није променило када је техника намештања утакмица у питању. „Буше“ се судије или играчи. Динамо је почетком 60-тих година имало историјску шансу да уђе у Другу лигу екс Југославије. Имао је изузетан тим, али није имао људе који су могли да одраде нишки Железничар који је иако играчки слабији завршио, у одлучујућој утакмици против Динама, посао са судијама. Причало се да су тада били „избушени“ и поједнини играчи Динама, али то никад није доказано – каже наш саговорник, играч Динама из тог периода..

Како се буше играчи, наводи пример једног од играча ФК Динамо. - Да све може показује тај случај. Тада су сви у клубу знали да ће он и најрођеније да прода за новац. Његова замена, онај који је могао да га замени на тој утакмици на волшебан начин се изгубио. Уствари, био је „болестан“. Једина алтернатива био је дечак из подмлатка. Утакмица битна, Динамо је и тада врло лако могао да се домогне вишег ранга. Да би били сигурни управа је одредила једног човека који ће да прати поменутог играча Динама на сваком кораку, посебно кад стигну у место где се играла утакмица. Човек је стајао све време поред играча, и у свалачионици и пред сам почетак утакмице играч је „морао“ у WЦ. „Од ваших сумњи пресече ме стомак“, рекао је пратиоцу. Ушао је у WЦ, пратилац је стајао пред вратима. Новац је играчу убачен кроз прозорчић, пресавијен и везан ластрежом ог гуме, на купатилу. Радило се о великој суми, отприлике данашњих пет хиљада евра. Динамо, иако много играчки јачи, изгубио је ту утакмицу, а два гола примио на на чудан начин, захваљујући грешкама поменутог играча – каже наш саговорник.

- У „бушењу“ судија играча учествују људи из управе или блиски управи одређени да тај прљави посао одраде. Раније, 60-тих и 70-тих година, када су у оптицају биле велике паре, челни људи клубова директно нису учествовали у намештању утакмица јер су били из структура полиције или водећи комунисти из комитета. Те послове су обављале „кртице“, људи који су радили за полицију. Тиме су били заштићени од полицијске акције јер свој на свог не удара.

- Навешћу један бизаран случај када се Динамо борио за улазак у Другу лигу. Доведен је тренер Зоран Миладиновић, велики број играча, створен је „дрим“ тим. Пара је било као блата. Носило се у кожним ташнама, куповали играчи по систему: „Реци, колико тражиш“? Наравно давало се и тренеру и играчима пуним шакама, али се трпало у приватне џепеве лопатама. Таква једна група челника кренула је да купи једну утакмицу на страни, веома важну за Динамо. Тренеру и играчима било је саопштено да ће све бити завршено, биће „избушен“ њихов најбољи играч, центархалф који је претходне сезоне играо у Динаму. У свлачионици је пала тактика да двојица брзих омалених играча иду на њега како би дошло до договореног контакта и пенала. Како се утакмица одвијала поменути центархалф је излазио из свог шеснаестерца и играчима одузимао лопте са лакоћом. Опуштени, играчи Динама, иако пуно бољи од противника, примили су јефтине гове и на крају изгубили, резултатом 2:1. Шта се десило? Поменути челници клуба уместо да одраде парама главног играча гостију и још неког, рецимо голмана, ташну са новцем су прокоцкали. Кренули су дан раније да заврше посао, свратили у Ниш и сав новац изгубили на коцки. То је Динамо коштало Друге лиге, а последице након тога, кроз неколико година, биће катасртофалне за фудбал у Врању. Испадање Динамa и 18 година таворења у Нишкој зони – истиче наш саговорник.

bottom of page